Kristina Bruidsmode

Inloggen

Log in met jouw account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x

Bruidspaar leuk om te weten

De witte bruidsjurk
Tegenwoordig zijn er weinig of geen kleuren die 'niet kunnen' voor een bruidsjurk, maar dat is nog niet zo lang zo. Wit was in de westerse wereld jarenlang de enige geaccepteerde kleur voor dit feestelijke kledingstuk. De link met maagdelijkheid of puurheid kennen de meeste mensen wel. Toch bestaat deze pas vanaf de vorige eeuw. De oorspronkelijke betekenis heeft daar niets mee te maken. Vanaf Romeinse tijden was wit namelijk de kleur van feesten en vieringen.

De bruidsring
Vanaf de oude Egyptenaren stond de ronde vorm van de ring symbool voor oneindige liefde. Tegenwoordig is de ring meestal van goud. De Romeinen kozen nog wel eens voor ijzer. Ringenkussen of mandje Om de ringen niet "kwijt te raken"  wordt er vaak een kussentje of mandje voor gebruikt.

Kousenbandjes
Het dragen van een kousenband is een traditie die nog veel voorkomt op bruiloften. De bruidegom moet het kousenbandje van het been van de bruid halen en gooit deze naar zijn vrijgezelle vrienden. Volgens de traditie is degene die het kousenbandje vangt de volgende bruidegom die gaat trouwen.

De bruidsbloemen
In verschillende culturen en volkeren vertegenwoordigen bloemen bepaalde emoties. Wereldwijd is oranjebloesem de meest bekende. De Spanjaarden zagen in oranjebloesem het perfecte symbool van geluk en tevredenheid, omdat de sinaasappelboom tegelijkertijd (oranje)bloesem en fruit draagt. Rozen staan in diverse landen voor liefde, lelies voor deugd en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Tegenwoordig wordt de bloemkeuze veelal bepaald door persoonlijke smaak, een bruiloftsthema en natuurlijk de bruidskleding.

De bruid over de drempel
De achtergrond van deze gewoonte is verrassend. Blijkbaar geloofde men lang geleden, dat als een bruid het huis van haar nieuwbakken echtgenoot inging, de demonen uit haar familie haar het huis in volgden. Door haar over de drempel te dragen, raakten de demonen het spoor volledig bijster. Wat uiteraard tot het geluk van het bruidspaar bijdroeg.

Blikjes achter de trouwauto
Het gebruik om blikjes achter de auto te binden is onstaan door het bijgeloof, dat zegt dat het lawaai boze geesten verjaagt, die het prille geluk van het bruidspaar willen verstoren.

De taart
Ook de Romeinen smulden al van een bruidstaart. Gist was goed voor de vruchtbaarheid en de kruimels brachten de gasten ook nog eens geluk. Later werd het een gewoonte om -wederom voor geluk- over de bruidstaarten heen elkaar een kus te geven. Enkele eeuwen geleden kwam een zeer bijdehante bakker op het idee om alle kleinere taarten in verdiepingen te plaatsen en deze met glazuur te decoreren. In Nederland wat minder populair, maar in Groot-BrittanniŽ en Amerika is zo'n 'bruiloftstoren' tegenwoordig nog steeds een graag geziene gast. Something old, something new, something borrowed, something blue. Veel bruiden in Engels sprekende landen houden rekening met deze regel, maar ook in Nederland is het geen onbekend verschijnsel. De bruid moet iets ouds en iets nieuws dragen of bij zich hebben, iets geleends en iets blauws. Het is interessant om te zien hoe de kleur blauw hier opduikt.

De bruid 'weggeven'
Vroeger was een huwelijk een zakelijke aangelegenheid. De bruid werd dus letterlijk weggegeven door haar vader in ruil voor een geldelijke vergoeding. Als tegenwoordig een dochter wordt weggegeven is dit eerder in de geest van vertrouwen in de nieuwe verbintenis en een uiting van liefde en genegenheid.

Rijst gooien
Het gooien van rijst naar en over het bruidspaar komt uit het Verre Oosten. Het symboliseert voorspoed en een 'ontbreken aan gebrek'. Naast rijst worden ook andere granen naar bruidsparen geworpen met een soortgelijke betekenis.

Gist in de bruidstaart
De gist in de bruidstaart was volgens de Romeinen goed voor de vruchtbaarheid en de kruimels brachten de gasten ook nog eens geluk. Later is het een gewoonte geworden om - ook voor geluk - elkaar over de bruidstaart heen een kus te geven.

Bruidsjonker
Tegenwoordig komen bruidsjonkers niet zoveel meer voor; vroeger veel meer. Het idee erachter is dat de bruidegom zijn bruid van haar ouders "afpakte" en daarom had hij wat hulp nodig. Haar familie zou haar immers niet zonder slag of stoot laten gaan! Hoe meer hulp, van de bruidsjonkers dus, hoe beter!

Blauw
Blauw staat voor trouw, liefde, bescheidenheid en zuiverheid. Daarom dragen bruiden in IsraŽl een blauw lint op hun bruiloft.

De baas in huis!
Een slimme bruid zorgt ervoor dat ze na de huwelijksplechtigheid als eerste over de drempel stapt. Zij wordt dan de baas in huis!

Uit diverse bronnen!

Kristinabruidsmode.nl sinds 2007 uw online leverancier van bruidsaccessoires.
Gratis verzending binnen Nederland en naar BelgiŽ!Tags: trouwtradities, bruiloftstradities, huwelijk, bruiloft, trouwen, weggegeven worden, trouw selfie, traditie trouwen sluier

Kristina Bruidsmode